Zgodovina čokolade

Za gojenje dreves s pomočjo katerih danes pridobivajo čokolado, so bile odgovorne civilizacije, ki so živele v Srednji Ameriki.

Maji so kakavovo drevo poimenovali cacahuaquchtl. Verjeli so, da jim plodove iz kakavovca dajejo bogovi. V svete zidove so vrisovali kakavova zrna, saj so za njih predstavljala simbol življenja in plodnosti. Bili so prvi, ki so pili pijačo iz kakavovih zrn, vendar pa ta napitek ni bil sladek, kot je dan danes, ampak je bil grenkega okusa. Kakav so uživali le plemiči in kralji, zato je bil to luksuzni napitek. Pijačo so izdelovali na več načinov in drugače kot danes. Dodajali so ji poper in čili, za zgostitev pa so uporabljali koruzo.

azteccal[1]

Ljudstvu Majev je sledilo ljudstvo Aztekov, za katere je bila čokolada vir duhovne modrosti. Kot najbolj priljubljen napitek so jo uporabljali na porokah, dajali pa so jo tudi bojevnikom, saj so verjeli, da jim bo prinesla zmago. Napitek so poimenovali xocolatl, bil je precej grenak in masten. Azteki so Krištofu Kolumbu, ko je prišel na otok Gvanaja, ponudili nekaj kakavovih zrn v zameno za nekaj njegovega blaga.

Azteki - kakav

Čokolada je prispela v Španijo preko trgovcev in stikov s samostani. Ker je bila Nizozemska v 14. stoletju del španskega ozemlja se je že zlo zgodaj seznanila s čokolado. Kmalu se je začela čokolada pojavljati tudi v severni Italiji. Prvi, ki so opisali čokolado so bili Švicarji. Nemci pa so čokolado na začetku uporabljali le kot zdravilo in se jo je dalo kupiti samo v lekarni.

KO PIJAČA IZ KAKAVOVIH ZRN DOBIVA PODOBO DANAŠNJE ČOKOLADE:

Španci veljajo za prve, ki so čokoladi začeli dodajati cimet,sladkor in janež. Prvi obdelovalni postopki so bili zelo preprosti:

  • praženje
  • luščenje
  • mletje
  • mletje kakavovega masla v fino maso z veliko sladkorja in vanilije
  • končno zmes oblikovali v table, ki pa so jih uporabljali samo za čokoladne napitke

Šele v 19. stoletju pa se je ves postopek spremenil.

Ko so kakavovo maslo enkrat ločili, niso vedeli kaj naj z njim naredijo. Potem pa je eden izmed pridelovalcev prišel do ideje, da bi čokoladno maslo stopili in ga zmešali s sladkorjem in kakavovimi zrni. Čokolado so nato vlili v modele in od takrat naprej je niso več samo pili ampak tudi jedli.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja