Poznamo več vrst čokolade: mlečno (kakavovo maslo, mleko, sladkor, sladila, arome), belo(kakavovo maslo,sladkor, mlečni deli,vanilija,najbolj lomljiva), jedilno, črno, grenko(večja vsebnost kakava-vsaj 35% kakavove mase)… Vsak človek ima svojo najljubšo vrsto in okus čokolade. Najbolj priljubljena v povprečju je mlečna čokolada, veliko ljudi pa ima tudi rado belo čokolado. Poleg osnovnih sestavin, pa lahko čokoladi dodajamo še druge dodatke (lešnike, mandlje, sadje, karamelo, rum…). Poznamo tudi različna poimenovanja čokolad oziroma imena čokolada kot so Milka, Gorenjka, Dorina, Kraš, Bambi, Beostok,… Poznamo tudi čokolade, ki jih ne uporabljamo samo za prosto jedenje ampak se uporabljajo v različne namene najbolj so uporabne v slaščičarstvu, kot raznorazni prelivi ali polnila. Najbolj so po svetu razširjene čokolade v obliki tablic.
Vsebnost kakavovih plodov v posameznih vrstah čokolade:
VRSTA ČOKOLADE | % |
Čista čokolada | 100% |
Jedilna čokolada | 65% |
Bela čokolada | 25% |