Kemijska sestava

Sestavljena je iz 400 različnih kemijskih spojin. Med najpomembnejše sodijo ogljikovi hidrati, beljakovine, proste aminokisline, maščobe, minerali (natrij,kalij,fosfor,železo,cink,fluor,krom,selen,magnezij,baker,itd.) voda, vitamini, balastne snovi, psihoaktivne snovi (teofilin,triptofan…), kofein, antioksidanti, barvila, encimi in aromatične snovi.

KAKAVOVO MASLO (Theobroma Cacao):

Najpomembnejša sestavina, ki kasneje postane ena izmed glavnih sestavin v čokoladi. Je maščoba pridobljena iz zrn kakavovca. Vsebuje antioksidant vitamin E, ki varuje celice pred oksidativnim stresom.

TEOBROMIN:

Grenak alkanoid v zrnih kakavovca. Čeprav nosi ime teobromin, ne vsebuje broma. Njegovo ime izvira iz znanstvenega imena čokolade (teo-gr. bog in broma-gr. hrana). Z njim lahko zdravimo visok pritisk. Najdemo pa ga tudi v guaranini jagodi, Holly jagodičevju in čajevcu.

teobromin

KOFEIN:

Naravni alkaloid, ki ga najdemo v kakavovih zrnih in listih čajevca. V čisti obliki je bel kristalen prašek brez vonja. Kofein je poživilo, ki poveča dejavnost centralnega živčnega sistema. Dodajajo ga umetnim pijačam (npr. Coca cola). Skodelica kave ali pravega čaja, ki vsebujeta kofein povzroča hitrejši in jasnejši tok misli, povečuje budnost, zmanjšuje utrujenost. Ko kofein pride v naše telo se začne sproščati hormon adrenalin v našem telesu. Če pa nam primanjkuje kofeina v telesu se nam pojavijo asbtinenčni znaki, to občutimo kot glavobol, utrujenost, bolečine v mišicah. Obstajajo religije, ki prepovedujejo uživanje kofeina, saj ljudje lahko postanejo odvisni od njega.

molekula

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja